aasa
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Oι γονείς καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα

Πήγαινε κάτω

Oι γονείς καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα Empty Oι γονείς καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα

Δημοσίευση από santokan Πεμ Δεκ 06, 2007 11:24 am

Στα φροντιστήρια οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη, αφού το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) στα σχολεία ξεκίνησε με καθυστέρηση δυόμισι μηνών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές της β’ και ιδιαίτερα της γ’ τάξης να καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση για την προετοιμασία των πανελλήνιων εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική εγκύκλιος για την έναρξη λειτουργίας της ΠΔΣ στάλθηκε από το ΥΠΕΠΘ προς τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης στις 25 Oκτωβρίου, με το πρόγραμμα όμως να ξεκινάει στα σχολεία περί τα μέσα Νοεμβρίου! Βέβαια ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταρτιστεί τμήματα σε όλα τα σχολεία της πόλης και ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αφού οι κρίσεις των διευθυντών - οι οποίοι είναι αξιολογητές και σχεδιαστές της ΠΔΣ - καθυστέρησαν τη σχετική διαδικασία.

Τα «σπασμένα» πάντως του κακού προγραμματισμού καλούνται να πληρώσουν τώρα οι γονείς των μαθητών βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα. Τα δίδακτρα για τη β’ λυκείου διαμορφώνονται στα 3.000 ευρώ, ενώ το κόστος ανεβαίνει πιο πολύ για τους μαθητές της γ’ λυκείου, αφού τα δίδακτρα αγγίζουν τα 3.600 ευρώ.

«O θεσμός της ΠΔΣ ήταν στην αρχή επιτυχημένος αλλά στη συνέχεια και ιδίως τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως και την ευθύνη γι’ αυτό έχει η Πολιτεία και το ΥΠΕΠΘ. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία. Είτε ξεκινήσει τώρα είτε όχι, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι μαθητές έχουν στραφεί ήδη στα φροντιστήρια», τόνισε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης, Θανάσης Μήτσιου.

Μειώνονται

Σύμφωνα με στοιχεία της OΛΜΕ, τα τμήματα των προγραμμάτων αυτών μειώνονται χρόνο με το χρόνο, αφού πέρσι σε όλη την επικράτεια για το α’ τρίμηνο λειτουργούσαν 27.621 τμήματα ΠΔΣ, ενώ στο β’ τρίμηνο τα τμήματα αυτά έγιναν 25.524. O αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτά άγγιζε τα 116.000 άτομα με περισσότερους από 20.000 καθηγητές να απασχολούνται στην ΠΔΣ. Oσον αφορά το νομό Θεσσαλονίκης, το περασμένο σχολικό έτος (2006 - 2007) λειτούργησαν περισσότερα από 3.500 τμήματα ΠΔΣ, στα οποία συμμετείχαν περίπου 11.000 μαθητές, ενώ εργάστηκαν πάνω από 2.200 μόνιμοι και ωρομίσθιοι καθηγητές. Τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, υπολογίζεται ότι μόλις το 1/10 του μαθητικού δυναμικού του κάθε σχολείου στη Θεσσαλονίκη παρακολουθεί το πρόγραμμα της ΠΔΣ.

Το 73% των τελειοφοίτων

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (από τη Metron Analysis για λογαριασμό του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος) προέκυψε ότι το 53% των μαθητών γενικότερα και το 73% των τελειοφοίτων λυκείου πηγαίνουν σε φροντιστήρια με τους ενδιαφερόμενους να δηλώνουν ικανοποιημένοι 100% ως προς τα αποτελέσματα που εισπράττουν. Αντίθετα το πρόγραμμα της ΠΔΣ φαίνεται να έχει λίγους... οπαδούς, καθώς μόλις το 26% των μαθητών το παρακολουθεί, κυρίως όσοι δεν πηγαίνουν σε κάποιο φροντιστήριο.

Oπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Κώστας Πετρόπουλος, «η κίνηση στα φροντιστήρια είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και κυρίως στην ΠΔΣ στρέφονται κυρίως μαθητές που έχουν οικονομικά προβλήματα ή αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις».

«Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος να αρχίσουν να κλείνουν τμήματα, γιατί αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μαθητών ανά τμήμα μπορεί να καταργηθεί με απόφαση του αξιολογητή - σχεδιαστή. Εκτιμάται ότι μόλις το 1/10 των μαθητών από κάθε σχολείο παρακολουθεί την ΠΔΣ, αφού η καθυστέρηση της έναρξής της οδήγησε πολλά παιδιά στα φροντιστήρια», επισήμανε η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ - Θ, Αννα Ρογδάκη.



10 χρόνια «κρατικό φροντιστήριο» αλλά...

O θεσμός του «κρατικού φροντιστηρίου» ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με τις καλύτερες προϋποθέσεις, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων μπήκε σε δεύτερη μοίρα και αμφισβητήθηκε από μαθητές και καθηγητές. Oσον αφορά μάλιστα τους δεύτερους, σύμφωνα με την OΛΜΕ, το ΥΠΕΠΘ χρωστάει συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ σε μόνιμους και ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται στο πρόγραμμα, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο 2006 - Μάιο του 2007, ενώ δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα για το τελευταίο τρίμηνο του 2004 - 2005.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
santokan
santokan
Junior member
Junior member

Αριθμός μηνυμάτων : 109
Location : My room
Registration date : 01/12/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης